Pigwowiec japoński i pigwowiec okazały (,Nivalis” i ,Rubra’) (Chaenomeles japonica i speciosa )

Pigwowiec japoński i pigwowiec okazały (,Nivalis” i ,Rubra’) (Chaenomeles japonica i speciosa )

Pigwowiec japoński (Chaenomeles japonica (Thunb.) Lindl. ex Spach.) – gatunek rośliny wieloletniej z rodziny różowatych (Rosaceae).

Pigwowiec japoński (Chaenomeles japonica (Thunb.) Lindl. ex Spach.) – gatunek rośliny wieloletniej z rodziny różowatych (Rosaceae).

Biologia i ekologia
Pochodzi z Japonii.

Pokrój

Kolczasty krzew o wysokości 1-2 m. Młode pędy nagie. Ma szeroko rozpostarte na boki gałęzie.

Liście

Odwrotnie jajowate lub łopatkowate, długości do 5 cm, ostro piłkowane z dużymi przylistkami.

Kwiaty

Liczne 5-działkowe i 5-płatkowe, łososioworóżowe lub pomarańczowoczerwonawe z licznymi pręcikami i 1 słupkiem powstałym ze zrośnięcia pięciu owocolistków.

Owoce

Owoce pozorne, pachnące i jadalne, po dojrzeniu koloru jasnożółtego, czasami czerwono nakrapiane. Dojrzewają w październiku.
Znaczenie użytkowe

Sztuka kulinarna: owoce są twarde i kwaśne. Zawierają duże ilości witaminy Ckwasów organicznych oraz polifenoli. Nie nadają się do bezpośredniego spożycia z powodu niskiego poziomu cukrów do kwasów. Nadają się natomiast jako dodatek do herbaty (w miejsce cytryny), jako podstawa pigwówki i na przetwory: dżemy, galaretki. Można je łączyć w przetworach z innymi owocami, np. jabłkami lub aronią.

Roślina ozdobna: w Europie nieco zapomniany krzew ozdobny. Wczesną wiosną obficie i efektownie zakwita, czasami również powtórnie jesienią. W uprawie często spotykany w odmianie karłowatej). Istnieją odmiany o różnych barwach kwiatów od pomarańczowej poprzez różową do czerwonej. Nie ma specjalnych wymagań co do gleby i jest odporny na mróz. Należy przycinać nadmiernie rozrastające się na boki pędy.

W ogrodzie posadzony jest:

Pigwowiec japoński
Pigwowiec okazały ,Nivalis” 
Pigwowiec okazały Rubra’