Jodła koreańska (Abies akoreana)

Jodła koreańska (Abies akoreana)

Jodła koreańska (łac. Abies koreana)  – gatunek wiecznie zielonego drzewa należący do rodziny sosnowatych,

Jodła koreańska (łac. Abies koreana)  – gatunek wiecznie zielonego drzewa należący do rodziny sosnowatych,

Biologia i ekologia

Pochodzi z górzystych terenów Półwyspu Koreańskiego. Roślina, która wymaga lekko kwaśnej, wilgotnej i zasobnej w składniki pokarmowe gleby. Najlepiej rośnie na pół cienistych lub słonecznych miejscach. Roślina wytrzymała na mróz, stosunkowo odporna na niekorzystne warunki przez co staje się łatwa w uprawie.
Pokrój
Stożkowaty.

Pień

Po 10 latach osiąga 4–5 m wysokości i około 1,5 m szerokościa dorasta do 10–18 m wysokości i ponad 0,7 m średnicy. Na granicy drzew jest mniejsza i czasami krzewiasta.

Kora

Kora barwy szaro-brązowej jest gładka i występują na niej „pęcherze” żywiczne.

Liście

Płaskie igły o długości 1–2 cm, szerokości 2–2,5 mm oraz grubości 0,5 mm. Na pędach ułożone promieniście otaczają gałązkę, od góry ciemnozielone, od spodu biaława (kredowo biała).

Kwiaty

Kwiaty męskie czerwonobrązowe, pokryte żywicą, wyrastające gęsto na pędach bocznych. Kwiaty żeńskie ciemnoczerwone lub purpurowe.

Szyszki

Do 7 cm długości, z fioletowym nalotem. Na gałęziach pojawiają się już po kilku latach od posadzenia drzewa. Po dojrzeniu rozsypują się.

Znaczenie użytkowe

Roślina ozdobna. Posiada efektowny, stożkowaty kształt i dlatego dobrze prezentuje się jako pojedynczy okaz (soliter). Jodła znana jest z właściwości leczniczych. Igły, szyszki i pędy jodły wykorzystywane są w preparatach stosowanych w chorobach układu oddechowego, bólach reumatycznych, zapaleniu dróg moczowych. Jodła wzmacnia odporność, dlatego napary i syropy z jodły polecane są w okresie zwiększonej zachorowalności na przeziębienie czy grypę.

W ogrodzie posadzona jest:

Jodła koreańska