Jagoda kamczacka (‘Honey Bee, Leningradskij Velikan’, ‘Zojka’) (Lonicera kamtschatica)

Jagoda kamczacka (‘Honey Bee, Leningradskij Velikan’, ‘Zojka’) (Lonicera kamtschatica)

Jagoda kamczacka – zwyczajowa nazwa owoców wiciokrzewu sinego, odmian uprawnych tego gatunku lub tego gatunku jako całości.

Jagoda kamczacka – zwyczajowa nazwa owoców wiciokrzewu sinegoodmian uprawnych tego gatunku lub tego gatunku jako całości.

Biologia i ekologia
Niezależnie od ujęcia chodzi o rośliny o jadalnych owocach pochodzące z północno-wschodniej Azji. Są one uprawiane w wielu krajach świata, również w Polsce.

Pokrój

Krzewy o zwartym i wzniesionym pokroju, osiągające wysokość do 2 m.

Kwiaty

Zakwita w pierwszej połowie kwietnia. Na krótkiej szypułce znajdują się dwa zwisające białożółte kwiaty o długości ok. 1,5 cm.

Owoc

Mięsiste, wydłużone jagody o fioletowoczarnej barwie, pokryte niebieskim, woskowym nalotem. Osiągają długość 2–3 cm i szerokość do 1 cm. Są soczyste, mają słodko-kwaśny smak z charakterystyczną goryczką. Dojrzewają od połowy maja.
Znaczenie użytkowe
Roślina uprawna, uprawiana dla owoców. Jej zaletą są bardzo duże wartości odżywcze oraz fakt, że są to jedne z najwcześniej dojrzewających u nas w naturalnych warunkach owoców. Nie nadaje się do uprawy towarowej ze względu na małą wydajność owoców i trudny ich zbiór.

Owoce mogą być również wykorzystywane do produkcji wina, głównie przez amatorów, jednak w Polsce są już pierwsze wyspecjalizowane winiarnie.
Sztuka kulinarna: owoce przede wszystkim nadają się na deser. Można jednak wykonywać z nich dżemysoki, mrozić i suszyć. Owoce zawierają wiele składników biologicznie aktywnych, o własnościach wzmacniających, antyseptycznych i odtruwających organizm.

W ogrodzie posadzona jest:
Jagoda kamczacka
Honey Bee,
Leningradskij Velikan
Zojka