Borówka amerykańska w odmianach (‘Bluecrop’, Bluejay’,’Hannah’s Choice’) (Vaccinium corymbosum)

Borówka amerykańska w odmianach (‘Bluecrop’, Bluejay’,’Hannah’s Choice’) (Vaccinium corymbosum)

Borówka (Vaccinium L.) – rodzaj roślin z rodziny wrzosowatych (Ericaceae).

Borówka (Vaccinium L.) – rodzaj roślin z rodziny wrzosowatych (Ericaceae).

Biologia i ekologia

Obejmuje ok. 450 do 500gatunków. Występują głównie na półkuli północnej. Rosną na siedliskach kwaśnych, na torfowiskach i w lasach, gatunki tropikalne rozwijają się na pokrytych mszakami skałach i drzewach (jako epifity).
Gatunki występujące w Polsce:
borówka bagienna Vaccinium uliginosum L.
borówka brusznica Vaccinium vitis-idaea L.
borówka czarna Vaccinium myrtillus L.
borówka wysoka, b. amerykańska Vaccinium corymbosum L. – antropofit

Pokrój

Krzewinki i krzewy, rzadziej pnącza lub małe drzewa osiągające do 4 m wysokości. Pędy nagie lub owłosione, płożące, prosto wzniesione lub rozpościerające się.

Liście

Zimozielone lub sezonowe. Pojedyncze, ogonkowe (czasem brak ogonka), często skórzaste, całobrzegie lub ząbkowane, czasem z podwiniętym brzegiem, za młodu często czerwone.

Kwiaty

Wyrastają w kątach liści lub na szczytach pędów, pojedynczo lub zebrane w pęczki lub grona. Działki kielicha w liczbie 4 lub 5, zrośnięte u nasady. Płatki korony zrośnięte niemal na całej długości, z wolnymi końcami prosto wzniesionymi lub odgiętymi, białe, kremowe lub zielone, rzadko różowe do czerwonych. Korona ma kształt kulistawy, urnowaty do walcowatego. Pręciki w liczbie 8–10, schowane w koronie lub wystające ponad płatki, z pylnikami otwierającymi się porami. Zalążnia dolna z fałszywymi przegrodami dzielącymi ją na 8–10 pozornych komór, zawierającymi liczne zalążki. Szyjka słupka krótka, ścięta.

Owoce

Niebieskoczarne i czerwone jagody, kształtu kulistego lub jajowatego. Zawierają od 2 do 40 nasion. Te drobne, jajowate, z łupiną twardą lub śluzowaciejącą.

Znaczenie użytkowe
Owoce borówek są jadalne, przy czym w przypadku większości gatunków zbierane są ze stanu dzikiego (w tym borówki brusznicy i czarnej). Uprawiane są odmiany, często mieszańcowego pochodzenia, uzyskane z borówki wysokiej V. corymbosum, a także żurawiny wielkoowocowej V. macrocarpon. Owoce poza walorami smakowymi cenione są ze względu na właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Rośliny z tego rodzaju wykorzystywane są jako lecznicze, bywają uprawiane jako ozdobne (V. stamineum), z liści V. arctostaphylos w Turcji zaparzana jest herbata broussa (bursa), z liści borówki brusznicy wyrabiano żółty barwnik.

W ogrodzie posadzona jest:

Borówka w odmianach:
‘Bluecrop’,
‘Bluejay’,
’Hannah’s Choice’